Plastik su tankları, tarım, petrol ve gaz, su, atık arıtma, tıbbi, bilimsel ve ilaç endüstrileri gibi çok çeşitli endüstrilerde metalik su tankları üzerinde kullanılmaktadır. Ek olarak, su depoları genellikle konut ve ticari kurulumlar için içme suyunun depolanması ve yağmur suyunun depolanması gibi uygulamalar için kullanılır.
Ayrıca yangından korunma, su arıtma, tarımsal sulama ve diğer suyla ilgili amaçlar gibi uygulamalar için de yaygın olarak kullanılırlar. Bununla birlikte, plastik su depoları, depolanan suyun sıcaklığını etkileyebilecek düşük ateş direnci ve yüksek ısı soğurma gibi bazı dezavantajlar sunmaktadır. Yine de, plastik su depoları metale yeni bir alternatif olsa da, sadece son on yıldır üretimde oldukları için, hızla tercih edilen seçenek haline geliyorlar.
Su depoları çok çeşitli plastik malzemelerden imal edilebilir. Su depoları oluşturmak için kullanılan en yaygın plastik malzeme türlerinden bazıları polietilen ve polipropilendir. Hafif, kimyasala dirençli bir termoplastik olan Polietilen (PE), yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve birçok olarak sunulabildiğinden, mukavemeti ve yapısal değişkenliği nedeniyle su depolarında en çok kullanılan plastiktir. daha fazla tip.
Bununla birlikte, polipropilen (PP), polivinil klorür (PVC) ve poliviniliden florür (PVDF) gibi diğer plastik malzemeler de dayanıklı ve güvenilir seçeneklerdir. Su tankları, birkaç galon tutan küçük tanklardan, 50.000 galon veya daha fazla depolama kapasitesine sahip 35 fit uzunluğundaki tanklara kadar değişen boyut ve kapasitelerde farklılık gösterir. Su tankının yapısı değişiklik göstermektedir.
Yaygın tank şekilleri, silindirik, kare, dikdörtgen, altıgen ve sekizgendir. Su depolarının başlıkları ve tabanları da işlevlerine göre farklılık gösterir. Örneğin, bir huniyi andıran konik tabanlı tanklar, tank içeriğinin tankın dibine hızlı bir şekilde akmasını sağlayarak tankın kolay boşaltılmasını sağlar. Ek olarak, büyük kapasitelerde suya ihtiyaç duyulduğunda, birden çok tank birlikte tesis edilebilir.
Plastik Tanklar
Plastik tanklar, çok çeşitli malzeme depolama ve nakliye uygulamaları için kullanılır. Örneğin, tarım endüstrisi sulama ve gübreleme sistemlerine yardımcı olmak için plastik tanklar kullanır. Petrokimya endüstrisi bunları petrol ve gazın taşınması ve depolanması için kullanıyor.
Plastik tank kullanan pek çok endüstriden bazıları şunlardır: gaz ve petrol, tarım, su arıtma, kimya, yiyecek ve içecek, geri dönüşüm, endüstriyel parça yıkama, imalat ve elektrokaplama.
Plastik Tankların Tarihçesi
Taş, seramik, ahşap gibi malzemelerden yapılan tanklar binlerce yıldır kullanılmaktadır. Örneğin, MÖ 3000 ile 1500 yılları arasında var olan İndus Vadisi Uygarlığı, su ve tahıl depolamak için tanklar kullandı. Ayrıca, ortaçağ Avrupalıları kuşatma durumunda kalelerini su depolarıyla doldurdular.
Öte yandan, plastik tanklar gerçekten sadece 20. yüzyılın ortalarından beri kullanılıyor. Plastik 1800'lerden başlayarak sentezlendi, ancak doğru teknoloji ortaya çıkana kadar tank imalatı için kullanılamazdı. Doğru teknoloji, mühendislerin ilk uygulanabilir rotasyonel plastik kalıplama sürecini geliştirdiği 1960'larda geldi. Bu süreç, üreticilere ilk olarak düşük yoğunluklu polietilen kullanarak yaptıkları büyük içi boş kaplar imal etmenin bir yolunu verdi. Yaklaşık son 50 yılda, mühendisler ve kimyagerler sırasıyla iyileştirilmiş süreçler ve yeni plastik bileşikler geliştirdiler. Bu, plastik tank endüstrisinin büyümesine ve çeşitlenmesine izin verdi.
Günümüzde plastik tank üreticileri ve tedarikçileri gözlerini sürdürülebilirliğe çevirdi. Neyse ki plastik tanklar geri dönüştürülebilir. Yine de endüstri, çevresel etkilerini azaltmanın ve sağlıklı bir dünyayı desteklemenin yollarını arıyor.
Tasarım - Üretim
Plastik tanklar, döner kalıplama veya plastik enjeksiyon kalıplama ile yapılır. Tipik olarak üreticiler, paslanmaz çelik kutu şekilli bir kalıp oluşturarak işleme başlar. Kalıp detayları bilgisayarda haritalandırılır. Daha sonra teneke kutu kalıbını plastik granüller veya tozla doldururlar, kapatırlar ve bir ısı kaynağı üzerinde döndürürler. Bu, plastik malzemenin kalıpta erimesine izin verir. Üreticiler daha sonra plastiğin sertleşmesine ve soğumasına izin verir. Tamamlandığında, içindeki tankı ortaya çıkarmak için kutuyu açarlar. Tank kalınlığını değiştirmek için üreticiler sadece az çok plastik malzeme kullanırlar.
Malzemeler
Plastik tankları imal etmek için kullanılan en yaygın malzeme türleri polietilen (PE), polipropilen (PP) ve cam elyaf takviyeli plastiktir (FRP). Kullanılan polietilen türleri arasında yüksek yoğunluklu polietilen HDPE, düşük yoğunluklu polietilen (LDPE), orta yoğunluklu polietilen (MDPE), doğrusal düşük yoğunluklu polietilen (doğrusal polietilen) (LLDPE) ve çapraz bağlı polietilen (XLPE) bulunmaktadır. Polivinil klorür (PVC) veya poliviniliden klorür (PVDF) gibi diğer plastikleri de kullanabilirler.
Her plastik türü, korozyon direnci, darbe direnci, sterilite, dayanıklılık, kimyasal direnç, sertlik vb. Gibi farklı derecelerde ortak plastik nitelikler sunar. Üreticiler, uygulama gereksinimlerinize göre plastik bir tank malzemesi seçecektir.
Özelleştirme
İhtiyacınız olan tank standart pazarda bulunmuyorsa, özel üretim sizin için doğru seçim olabilir. Özel plastik tanklar çok çeşitli konfigürasyonlarda, yönelimlerde (yatay veya dikey), renklerde, şekillerde ve boyutlarda mevcuttur, böylece gerekli işlevlerini yeterince yerine getirirler. Üreticiler, kullanıcıların tank içeriğini izleyebilmesi için yarı saydam tank duvarları bile kurabilir. Boyut açısından, plastik tanklar 15 galon ile 16.000 galon arasında değişebilir.
Türler
Plastik tankları sınıflandırmanın birçok yolu vardır, ancak en yaygın olan üç yol vardır. Plastik tanklar şu şekilde kategorize edilebilir:
1. Tankın içerdiği malzeme
2. Tankın imal edildiği malzeme türü
3. Tankın uygulaması ve tasarımı
Esas olarak içerdikleri malzeme ile tanımlanan birkaç plastik tank türü şunlardır: su tankları, plastik yakıt tankları, kimyasal tanklar ve plastik yağ tankları. Malzeme yapılarına göre kategorize edilen tank örnekleri şunları içerir: polietilen tanklar, polipropilen tanklar ve FRP tankları. Son olarak, üçüncü kategorideki en yaygın tank örneklerinden bazıları şunlardır: septik tanklar, depolama tankları, çift duvarlı tanklar ve koni tabanlı tanklar.
Su Deposu
Su deposu, ev içi içme suyu depolama ve yangın söndürme suyu depolama gibi uygulamalar için özel olarak su deposu olarak kullanılır. Plastik su depoları, en yaygın olanı PE olan çok sayıda malzemeden imal edilebilir. Su depoları imal etmek için kullanılabilecek diğer malzemeler PP, PVC ve PVDF'dir. Su depoları, malzemenin hafif ve kimyasallara dayanıklı yapısı nedeniyle en çok PE kullanılarak yapılır. İnsan tüketimi için su depolayan su depoları gıda sınıfı olmalıdır.
Plastik Yakıt Deposu
Plastik yakıt depoları, yanıcı maddelerin taşınması ve depolanması ve motordaki madde seviyelerinin ölçülmesi için kullanılır, bu da onu zararlı bir durumu tahmin etmede yardımcı bir bileşen yapar. Plastik yakıt depoları en yaygın olarak beş farklı malzemeden üretilir: yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), PP, yeniden öğütülmüş plastik (geri dönüştürülmüş polietilen) ve bir plastik yapıştırıcı veya etil vinil alkol (EVOH).
Kimyasal Tank
Kimyasal tanklar, sülfürik asit gibi agresif veya oldukça reaktif kimyasalları depolamak için kullanılır. Plastik tank üreticileri, kimyasal depolama tankları olarak da bilinen kimyasal tankları, reaksiyona ve korozyona dayanıklı iç kısımları ve bağlantı parçaları ile inşa ederler.
Plastik Yağ Tankı
Plastik yağ tankları plastik yakıt tanklarına benzer ancak yapıldıkları malzemeler farklı malzemelerdir. Üreticilerin bunları imal etmek için en yaygın olarak kullandıkları malzemeler şunları içerir: cam elyaf takviyeli plastik (cam takviyeli plastik olarak da adlandırılır) veya FRP ve kalıplanmış polietilen.
Polietilen Tank
Polietilen tanklar çok yönlüdür ve alkaliler, asitler, su ve çözücüler dahil olmak üzere her türlü sıvı, kimyasal ve katının basınçsız depolanması için kullanılır. Polietilen tipik olarak UV ile muamele edilir, bu tankları son derece dayanıklı hale getirir ve gıda sınıfı onaylıdır, böylece su depolamak için kullanılabilirler.
Polipropilen Tank
Polipropilen tanklar ısıya (erime noktası 320℉), neme, kimyasallara ve diğer aşındırıcı maddelere dayanıklıdır. Aynı zamanda dayanıklı, hafif ve serttirler. En popüler oldukları yerlerden biri de paslanmaz çelik işleme tesisleridir.
FRP Tankı (CTP Tank)
CTP tankların yapıldığı en yaygın malzeme cam takviyeli plastik veya CTP'dir. Gıda ve İlaç İdaresi onaylı bir malzeme olan FRP tankları öncelikle gıda işlemede kullanılır.
Septik Tank
Septik tankların amacı, kanalizasyon arıtma sürecinde kullanılan maddeleri depolamak için tasarlandıklarından çok daha uzmanlaşmıştır. Bir plastik septik tank sisteminin iki temel parçası, septik tankın kendisi ve bir boşaltma alanıdır. Birlikte, yerinde bir kanalizasyon arıtma sistemi oluştururlar.
Depolama Tankı
Plastik depolama tankları basitçe eşyaları depolamak için kullanılır. Depolama, hemen hemen her sektörde bulunabilen ve depolamayı oldukça çeşitli bir uygulama haline getiren bir uygulamadır. Bu nedenle depolama tankları sayısız konfigürasyonda tasarlanabilir.
Çift Duvarlı Tank
Çift cidarlı tanklar, tanka adını veren ekstra bir plastik katmanla güçlendirilmiş bir dış cepheye sahiptir. Bu ekstra plastik katman, daha fazla güvenlik sağlar ve malzemelerin depolanması, taşınması ve agresif işlenmesi sırasında sızıntıları önler. Bu nedenle, tehlikeli atıkları ve diğer potansiyel olarak zararlı malzemeleri depolamak için çift duvarlı tanklar kullanılır.
Koni Alt Tank
Koni dipli tanklar, bir koni gibi açılı ve sivri olan alt uçlarından sonra adlandırılır. Amaçları, 1) tankın altından dağıtım sürecini basitleştirmek ve 2) tank drenaj sürecini daha verimli hale getirmektir.
Plastik Tankların Avantajları
Alternatifler yerine plastik tankları tercih etmenin birçok nedeni vardır. Birincisi, plastiğin tankta depolanan sıvıya tepki verme olasılığı metaller gibi diğerlerinden daha düşüktür. Tanklar, endüstriyel kimyasal uygulamalar için kullanılan kostikler ve asitler gibi agresif kimyasalları depolayacaksa, bu özellikle önemlidir. İkincisi, plastik tankların çoğu geri dönüştürülebilir veya en azından başka bir amaca uygun hale getirilebilir. Örneğin eski plastik tanklar, dış mekan çöp bidonlarına veya bariyerlere dönüştürülebilir. Üçüncüsü, plastik tanklar tasarım ve karakteristik olanakları açısından çok yönlüdür. Son olarak, hassasiyet, tekdüzelik ve güçle yapılırlar.
Aksesuarlar
Tank tipine ve tank uygulamasına bağlı olarak, bazı aksesuarlara yatırım yapmak zaman ayırmaya değer olabilir. Bazen, tankınızı yeni işlevine adapte etmeye yardımcı olmak için bağlantı parçaları satın almak isteyebilirsiniz. Su depolama uygulamaları için, vanalar akışı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Boşaltma veya besleme için hortumlara bakmalısınız. İlginizi çekebilecek diğer aksesuarlara örnek olarak şunlar verilebilir: bağlama kitleri, pompalar, yağmur suyu toplama adaptörleri, kapaklar veya geçiş yolları, hassas ölçerler, sifon tüpleri, süzgeç sepetleri, sınırlamalar ve şamandıra vanaları.
Kurulum
Tank kurulum prosedürleri, yerin üstünde mi yoksa altında mı olduğu gibi kurulum sahasının detaylarına göre değişir. Ayrıca uygulamaya göre de değişir. Örneğin, içeriğe kolay erişime ihtiyacınız var mı? Bu, tankınızı nereye koyacağınızı etkiler.
Bir evrensel kurulum gereksinimi, tankı güvenli bir konuma yerleştirmenizdir. Aynı şekilde, bozulmayı önlemek için her zaman doğru araçları kullanın. Deponuz, nasıl kurulacağına veya monte edileceğine dair talimatlarla birlikte gelmelidir. En kapsamlı tavsiye için tedarikçinize danışmanızı tavsiye ederiz.
Plastik Tanklar İçin Uygun Bakım
Onlarla ilgilenirseniz, plastik tanklar uzun süre dayanabilir. Bunun nasıl yapılacağına dair birkaç ipucu için okumaya devam edin.
1. Taşıma sırasında her zaman depoyu alttan destekleyin
2. Depoyu yalnızca basıncı kaldırabilecek sabit bir yüzeye kurun veya monte edin. Aksi takdirde düşebilir ve parçalanabilir
3. Depodan uzaklaşma potansiyeli olan malzemeleri tutun
4. Deponuzu aşırı ısıdan (sıcak su dahil) ve aşırı soğuktan uzak tutun
5. Aynı şekilde, deponuzu asla uzun süreli bir ortama koymayın. inşa edilmemiştir
6. Yanıcı sıvı içeren tankları asla açık alev yakınında saklamayın
7. Tankları kullandıktan sonra düzenli olarak temizleyin
Standartlar
Uygulamanıza, sektöre ve bölgenize bağlı olarak plastik tankınızın uyması gereken standartlar. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde, tankınız petrol tutacaksa, American Petroleum Institute (API) tarafından belirlenen standartları karşılaması gerekir. Tankınız aksi takdirde yanıcı sıvılar tutacaksa, Ulusal Yangından Korunma Derneği (NFPA) tarafından belirtilen standartları karşılamalıdır. Hükümetin ve çeşitli endüstrilerin kılavuz olarak kullandığı diğer yaygın organizasyon standartları arasında bulunur.
Bir Üretici Seçmek
Herhangi bir tedarikçi veya üretici ile çalışmayı kabul etmeden önce, şartnamelerinizi karşılayabileceklerinden ve mükemmel müşteri hizmetleri konusunda itibar sahibi olduklarından emin olun. Böyle bir üretici için, bu sayfada detaylandırdığımız şirketlere göz atın. Ortak olduğumuz tüm kişiler sahada kanıtlanmıştır. Profillerine göz atarak ve ilgili web sayfalarına giderek her biri hakkında daha fazla bilgi edinin.